overskrift kursus

SOSU SYD bliver partner i Røgfri Fremtid

SOSU Syd styrker nu sin indsats mod rygning og indgår samarbejde med TrygFonden og Kræftens Bekæmpelse om at skabe en Røgfri Fremtid for kommende generationer.

Det er nu snart et år siden, at cigaretten blev skoddet på SOSU Syd. Skoletiden blev røgfri, så eleverne kunne øve sig på den røgfri arbejdstid, der venter dem ude i hjemmeplejen, på sygehuse, institutioner og skoler. Skolen har siden taget en række initiativer for at skabe sociale fællesskaber, der kan stå i stedet for rygepauserne, og i januar udløste skolens indsats mod rygning prisen som Årets Røgfri Ungdomsuddannelse i Region Syddanmark. Nu bliver skolen også partner i Røgfri Fremtid, der er en bevægelse stiftet af TrygFonden og Kræftens Bekæmpelse. Kommuner, virksomheder, skoler og foreninger fra hele landet er partnere i Røgfri Fremtid og arbejder i fællesskab for, at ingen børn og unge ryger i 2030, og at kun 5 procent af den voksne befolkning ryger:

- Vi bakker naturligvis op om visionen, for vi har oplevet, at det gør en forskel at have en indsats mod rygning på en ungdomsuddannelse. Vi bliver bedre og bedre til at hjælpe eleverne igennem en skoledag uden røg og gøre det lettere for de, der ønsker at stoppe helt. Nu glæder vi os til at   udveksle erfaringer med andre i netværket, så vi kan nå i mål sammen, siger Lotte Dalegaard Pedersen, som er direktør på SOSU Syd.

På SOSU Syd er elevrådet blevet inddraget i en drøftelse om hvilke pauseaktiviteter, der for eleverne kan stå i stedet for rygningen. Det har ført til indvielsen af et aktivitetsrum med bordtennis, dart og bordfodbold. Derudover kan eleverne bruge pauserne på at flyve med droner, køre på segboards, spille brætspil og meget mere. 14 medarbejdere på SOSU Syd er blevet klædt på til at tage korte samtaler med rygetrængende elever, og otte medarbejdere på skolen er blevet valgt som røgfri skolevejledere. Deres opgaver består blandt andet i at lave opsøgende arbejde på skolen og vejlede eleverne.

- I Røgfri Fremtid er vi rigtig glade for, at SOSU Syd vil gå foran i kampen mod unges rygning og dele deres gode erfaringer med os. Det er er rigtig vigtigt, at ungdomsuddannelser tager et medansvar og gør skoledagen røgfri. Alt for mange unge begynder at ryge, når de begynder på en ungdomsuddannelse, og det kan uddannelsesstederne være med til at bremse, siger Mette Lolk Hanak, forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse.

Hun bakkes op af Jette Jul Bruun, programchef i TrygFonden:

- Uddannelsens kultur omkring rygning spiller en vigtig rolle for, om eleverne ryger. Hvis fællesskab med kammeraterne opstår omkring cigaretterne, så vil der være flere, der begynder at ryge eller ryger mere end før. Aktiviteter, rammer og fællesskaber uden røg støtter derimod eleverne i ikke at  ryge.

I løbet af 2019 bliver SOSU Syd endnu bedre til at hjælpe eleverne igennem en skoledag uden røg eller til at gennemføre et eventuelt rygestop. Fra september tilbyder skolen nemlig også eleverne rygestopkurser og workshops omkring rygning.

Ny chef for kurser på SOSU Syd

47-årige Tina Hertz Skafte er ny chef for kurser og efteruddannelse på SOSU Syd, for hende handler det om at være helt tæt på de fire kommuner skolen dækker og fornemme, hvor de har brug for at opkvalificere deres medarbejdere og i hvad.

Aabenraa: SOSU Syds afdeling for kurser og efteruddannelse har fået ny chef. Tina Hertz Skafte har været fem år på SOSU Syd som ledelseskonsulent og skal nu løfte taktstokken over hele kursusdelen på skolen, som er ganske omfattende.

-  Mange tænker måske, at vores skole kun uddanner SOSU-personale og pædagogiske assistenter, men vi står altså også for hele efteruddannelsesdelen inden for SOSU-området for både kommuner og regionen. Og så har vi selvfølgelig også pædagogiske kurser til f.eks.dagplejere,      forklarer Tina Hertz Skafte. Min opgave, som chef for kurser og efteruddannelser, bliver så hele tiden at ajourføre vores kurser, så de passer til lige netop de behov, der er i kommunerne lige nu.

Efteruddannelsen er dog også en aktiv del af rekrutteringen af nye SOSU-elever, for skolen tilbyder også kurser for mulige elever, som introducerer dem til SOSU-verdenen. Ledige og ufaglærte kan altså snuse til skolens udbud af uddannelser på disse kurser.

SOSU jagter den nyeste viden.

-  Der har de sidste år været stort fokus på opkvalificering inden for demensområdet, hvor samarbejdet med kommunerne har været virkeligt stort. Alle parter er glade for, at medarbejdere på plejecentrene og i hjemmeplejen er opkvalificerede med den allernyeste viden indenfor pleje af    demente. Det siger Lotte Dalegaard Pedersen, direktør på SOSU Syd, som understreger, at hun mener, at med valget af Tina Skafte, har SOSU Syd fundet en chef, som har fremtiden i sigtekornet, og som kan give plejeområdet et fremtidssikret kompetenceløft.

Tina Hertz Skafte glæder sig til at tage på opsøgende besøg hos kommuner og region og imødekomme sektorernes efterspørgsel og afdække efteruddannelsesbehovet i det sønderjyske.

-  Jeg vil også bestræbe mig på at tilbyde et udbud af efteruddannelse, som er tilpasset kundernes vilkår, og som er fleksibelt. F.eks. vil vi tilpasse vores udbud til arbejdsmarkedets arbejdstider og tilbyde fjernundervisning og digital undervisning på alle tider af døgnet, siger Tina Hertz Skafte,  der tiltræder sin nye funktion den 1. juni 2019

 

 

Læs Jyske Vestkystens artikel her:

https://www.jv.dk/aabenraa/Ny-chef-skal-sikre-fremtidens-efteruddannelse/artikel/2728760

Abonnér på dette RSS feed
Webdesign byro aabenraa