Nyheder

Nyheder

SOSU SYD bliver partner i Røgfri Fremtid

SOSU Syd styrker nu sin indsats mod rygning og indgår samarbejde med TrygFonden og Kræftens Bekæmpelse om at skabe en Røgfri Fremtid for kommende generationer.

Det er nu snart et år siden, at cigaretten blev skoddet på SOSU Syd. Skoletiden blev røgfri, så eleverne kunne øve sig på den røgfri arbejdstid, der venter dem ude i hjemmeplejen, på sygehuse, institutioner og skoler. Skolen har siden taget en række initiativer for at skabe sociale fællesskaber, der kan stå i stedet for rygepauserne, og i januar udløste skolens indsats mod rygning prisen som Årets Røgfri Ungdomsuddannelse i Region Syddanmark. Nu bliver skolen også partner i Røgfri Fremtid, der er en bevægelse stiftet af TrygFonden og Kræftens Bekæmpelse. Kommuner, virksomheder, skoler og foreninger fra hele landet er partnere i Røgfri Fremtid og arbejder i fællesskab for, at ingen børn og unge ryger i 2030, og at kun 5 procent af den voksne befolkning ryger:

- Vi bakker naturligvis op om visionen, for vi har oplevet, at det gør en forskel at have en indsats mod rygning på en ungdomsuddannelse. Vi bliver bedre og bedre til at hjælpe eleverne igennem en skoledag uden røg og gøre det lettere for de, der ønsker at stoppe helt. Nu glæder vi os til at   udveksle erfaringer med andre i netværket, så vi kan nå i mål sammen, siger Lotte Dalegaard Pedersen, som er direktør på SOSU Syd.

På SOSU Syd er elevrådet blevet inddraget i en drøftelse om hvilke pauseaktiviteter, der for eleverne kan stå i stedet for rygningen. Det har ført til indvielsen af et aktivitetsrum med bordtennis, dart og bordfodbold. Derudover kan eleverne bruge pauserne på at flyve med droner, køre på segboards, spille brætspil og meget mere. 14 medarbejdere på SOSU Syd er blevet klædt på til at tage korte samtaler med rygetrængende elever, og otte medarbejdere på skolen er blevet valgt som røgfri skolevejledere. Deres opgaver består blandt andet i at lave opsøgende arbejde på skolen og vejlede eleverne.

- I Røgfri Fremtid er vi rigtig glade for, at SOSU Syd vil gå foran i kampen mod unges rygning og dele deres gode erfaringer med os. Det er er rigtig vigtigt, at ungdomsuddannelser tager et medansvar og gør skoledagen røgfri. Alt for mange unge begynder at ryge, når de begynder på en ungdomsuddannelse, og det kan uddannelsesstederne være med til at bremse, siger Mette Lolk Hanak, forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse.

Hun bakkes op af Jette Jul Bruun, programchef i TrygFonden:

- Uddannelsens kultur omkring rygning spiller en vigtig rolle for, om eleverne ryger. Hvis fællesskab med kammeraterne opstår omkring cigaretterne, så vil der være flere, der begynder at ryge eller ryger mere end før. Aktiviteter, rammer og fællesskaber uden røg støtter derimod eleverne i ikke at  ryge.

I løbet af 2019 bliver SOSU Syd endnu bedre til at hjælpe eleverne igennem en skoledag uden røg eller til at gennemføre et eventuelt rygestop. Fra september tilbyder skolen nemlig også eleverne rygestopkurser og workshops omkring rygning.

Ny chef for kurser på SOSU Syd

47-årige Tina Hertz Skafte er ny chef for kurser og efteruddannelse på SOSU Syd, for hende handler det om at være helt tæt på de fire kommuner skolen dækker og fornemme, hvor de har brug for at opkvalificere deres medarbejdere og i hvad.

Aabenraa: SOSU Syds afdeling for kurser og efteruddannelse har fået ny chef. Tina Hertz Skafte har været fem år på SOSU Syd som ledelseskonsulent og skal nu løfte taktstokken over hele kursusdelen på skolen, som er ganske omfattende.

-  Mange tænker måske, at vores skole kun uddanner SOSU-personale og pædagogiske assistenter, men vi står altså også for hele efteruddannelsesdelen inden for SOSU-området for både kommuner og regionen. Og så har vi selvfølgelig også pædagogiske kurser til f.eks.dagplejere,      forklarer Tina Hertz Skafte. Min opgave, som chef for kurser og efteruddannelser, bliver så hele tiden at ajourføre vores kurser, så de passer til lige netop de behov, der er i kommunerne lige nu.

Efteruddannelsen er dog også en aktiv del af rekrutteringen af nye SOSU-elever, for skolen tilbyder også kurser for mulige elever, som introducerer dem til SOSU-verdenen. Ledige og ufaglærte kan altså snuse til skolens udbud af uddannelser på disse kurser.

SOSU jagter den nyeste viden.

-  Der har de sidste år været stort fokus på opkvalificering inden for demensområdet, hvor samarbejdet med kommunerne har været virkeligt stort. Alle parter er glade for, at medarbejdere på plejecentrene og i hjemmeplejen er opkvalificerede med den allernyeste viden indenfor pleje af    demente. Det siger Lotte Dalegaard Pedersen, direktør på SOSU Syd, som understreger, at hun mener, at med valget af Tina Skafte, har SOSU Syd fundet en chef, som har fremtiden i sigtekornet, og som kan give plejeområdet et fremtidssikret kompetenceløft.

Tina Hertz Skafte glæder sig til at tage på opsøgende besøg hos kommuner og region og imødekomme sektorernes efterspørgsel og afdække efteruddannelsesbehovet i det sønderjyske.

-  Jeg vil også bestræbe mig på at tilbyde et udbud af efteruddannelse, som er tilpasset kundernes vilkår, og som er fleksibelt. F.eks. vil vi tilpasse vores udbud til arbejdsmarkedets arbejdstider og tilbyde fjernundervisning og digital undervisning på alle tider af døgnet, siger Tina Hertz Skafte,  der tiltræder sin nye funktion den 1. juni 2019

 

 

Læs Jyske Vestkystens artikel her:

https://www.jv.dk/aabenraa/Ny-chef-skal-sikre-fremtidens-efteruddannelse/artikel/2728760

Underviser søges

Vi søger en underviser, der i samarbejde med kollegaer kan igangsætte læreprocesser for elever på grundforløb, hovedforløb og til før- og efteruddannelsesaktiviteter.
Så hvis du brænder for at undervise og er en god formidler, er det måske dig vi søger.

Du skal være en læreruddannet, og kan varetage undervisning i fagene: Engelsk og dansk på C, D og E niveau.

Andre fag har også vores interesse – fortæl hvad du ellers kan byde ind med.

 

Se hele stillingsopslaget ved at klikke her.

POSTKORT FRA ELEVER: Dorthe og Karen i Malaga

Elever på SOSU Syd har mulighed for at komme i udlandspraktik, mens de læser her på skolen. Lige nu er Dorthe Schütt og Karen Skov i Malaga og har sendt os et postkort.

Social og sundhedsassistentelever Dorthe Schütt og Karen Skov, som har gået på SOSU syd siden juni 2017, har rejst med Eramus+ i Malaga i 4 uger. Formålet med turen er at opleve kulturforskellene mellem SOSU-arbejdet i Spanien og i Danmark.

 

__________________________________________________________

Vi kan varmt anbefale at tage i praktik i Bernalmadena (Malaga). Vi var på plejehjemmet Benalsol, som er spansk, med overvejende demente beboere. Vi har været her i 4 uger, og vi har oplevet rigtig mange ting både i praktikken, men også i fritiden. Vi har arbejdet fra kl.9.00 til kl.14.00 alle hverdage og fri i weekender.

Da personale og beboerne næsten ikke kan engelsk, er kommunikationen lidt en udfordring ind imellem, men ved hjælp af tegnsprog osv. kommer man langt. Der har dog været nogle enkle pårørende som kunne både engelsk og tysk, det var rigtig dejligt, da vi så på den måde kunne få lidt mere viden omkring beboerne og kulturen.

Det har været rigtig spændende at se, hvordan de arbejder her i Spanien, og se hvordan de vægter familien højt. Mange pårørende er på besøg dagligt, de er meget omsorgsfulde og kærlige ved deres forældre. Plejehjemmet gør meget ud af den personlige pleje, såsom duft og pænt tøj. Da dette er meget vigtigt for de pårørende.

Nu går turen snart hjem igen, det er bestemt med blandede følelser, da vi har haft en rigtig dejlig og lærerig tid her, ikke så meget fagligt, men rigtig meget om arbejdsforhold og vi vil bestemt værdsætte vores høje standard i Danmark, mht. til hjælpemidler.

Vi er bestemt rigtig glade for at vi har haft muligheden for at komme i praktik i udlandet. Vi synes det har været en fordel at være to afsted sammen, da vi har kunnet sparre og dele oplevelserne med hinanden, både i praktik og fritid.

Det er en oplevelse for livet, vi ikke ville være foruden.

 

Med venlig hilsen

Dorthe og Karen

Kursus om sang og musik i plejen af demente

Her er kurset til dig, der gerne vil prøve at bruge sang og musik som et kraftfuldt redskab i plejen af demente. Målgruppen er social- og sundhedsassistenter, social- og sundhedshjælpere, pædagogiske assistenter, pædagogmedhjælpere, handicaphjælpere og aktivitetsmedarbejdere. Der forventes ingen musikalske forudsætninger, men det anbefales, at deltageren har erfaring fra demensområdet. 
Du opnår viden om og får eksempler på, hvordan sang og musik kan bruges i relationen med mennesker med demens. Efter uddannelsen kan du bruge sang og musik mere fagligt bevidst i dit arbejde. Du kan bruge borgerens musikidentitet som baggrund for de valg af sang og musik du træffer i kommunikation, i pleje og i aktiviteter.
Efter kurset kan du selvstændigt tage initiativ til musisk aktivitet i relationsarbejdet med mennesker med demens. I dette arbejde kan du: tage afsæt i øjeblikssituationen og i borgerens identitet og livshistorie- anvende sang og musik som metode i kommunikation, i pleje og i aktiviteter med mennesker med.

 

Afvikles den 21. september 2019 

Tilmelding senest 31. juli 2019

 

For tilmelding klik HER.

                                   sang og musik

 

Du kan blive SOSU-skolernes frontfigur

Brænder du for at fortælle om dig selv og den uddannelse, du har taget eller i gang med her på SOSU Syd? Så kan det være dig, vi leder efter.

Vil du inspirere andre til en spændende karriere inden for social -og sundhedssektoren? Har du lyst til at vise og fortælle om dig selv og din faglighed som elev eller uddannet inden for SOSU-faget? 
Så kan du nu ansøge om at blive en af frontfigurerne i en ny digital kampagne med fokus på SOSU-uddannelserne, faget og de mange muligheder for job og karriere. Læs mere på linket herunder:

SOSU-skolernes frontfigur

Sådan sagde ministeren om SOSU SYD

Hør her, hvad sundhedsministeren sagde efter sit besøg på SOSU Syd
Onsdag den 8. maj 2019 besøgte sundhedsminister Ellen Trane Nørby SOSU Syd. Hun var bl.a. interesseret i at høre om vores kåring til Årets Røgfri Ungdomsuddannelse. Hun mødte vores projektleder for Røgfri Skoletid, Rasmus Strudsholm og talte med elever om, hvordan det er at være elev på en røgfri skole. Efterfølgende sagde hun sådan om sin oplevelse:

- Jeg er egentlig bare blevet bekræftet i, hvor vigtigt det er, at vi får røgfrie uddannelsesinstitutioner i hele Danmark, og der kan man godt tage ved lære af det, man har gjort i Aabenraa.

Direktør Lotte Dalegaard var yderst tilfreds med, hvordan besøget gik og stolt over at vise sin røgfri skole frem:

- Jeg er glad for at hun kom forbi med lige præcis den her dagsorden. At vi har røgfri skoletid, og at vi egentlig har turdet tage en forebyggelsesdagsorden på sundhedsområdet.

Digitale frontløbere  
Ministeren var også interesseret i at opleve, hvordan vi på SOSU Syd underviser på uddannelsen DIGI-Tech, som er Danmarks første digitale SOSU-uddannelse.

Efterfølgende havde hun følgende kommentar:

 - Det har været spændende at se virtuel virkelighed og de digitale løsninger. For det er noget, man som social-og sundhedsassistent og som pædagogisk assistent skal være klædt på til at håndtere fremover.

Læs mere om besøget her.

    

 

Stillingsopslag: Sundhedsfaglig underviser

Vi søger en underviser med sundhedsfaglig uddannelse, gerne med kendskab til psykiatri

En betragtelig del af eleverne på SOSU Syd kommer til at arbejde i psykiatrien, og for at kunne levere den bedste og nyeste viden søger vi en sundhedsfaglig medarbejder med stærke kompetencer inden for det psykiatriske område.

Du skal elske at undervise og give videre.

Læs hele opslager HER, hvor du også kan ansøge.

 

 

Stillingsopslag: Ergoterapeut med psykiatrierfaring

Kan du undervise? Vi har brug for dig og dine kompetencer, hvis du har en grunduddannelse som ergoterapeut, men længes efter at sende din viden og ideer videre ud i sundhedsvæsenet.
Hos SOSU Syd kan du komme til at undervise elever i alle aldre og på vej mod allehånde jobfunktioner.

Ansøgere med psykiatrisk erfaring vil blive foretrukket.

 

Læs hele stillingsopslager HER, hvor du også kan ansøge.

Sundhedsminister besøger årets røgfri ungdomsuddannelse i Region Syddanmark

PRESSEMEDDELELSE – Social- og Sundhedsskolen Syd i Aabenraa får onsdag den 8. maj besøg af sundhedsminister Ellen Trane Nørby, der roser skolen for deres indsats mod rygning.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby besøger onsdag den 8. maj Social- og Sundhedsskolen Syd i Aabenraa, der for nylig er blevet kåret til årets røgfri ungdomsuddannelse i Region Syddanmark.

"Rygning dræber! Alligevel er der hver dag 40 nye unge, som tænder en cigaret og senere bliver afhængige. Den udvikling skal vi i fællesskab have vendt – derfor skal SOSU Syd have stor ros for at tage del i det fælles ansvar, og jeg glæder mig til at høre om, hvordan de er nået så langt på så kort tid,” siger Ellen Trane Nørby.

Projekt ”Røgfri ungdomsuddannelser” er et partnerskab mellem interesserede ungdomsuddannelser, kommuner og regionen, hvor målet er, at under 10 procent af de unge under 24 år ryger dagligt, når den treårige projektperiode slutter.

”Det er vores fælles ansvar at sætte handling bag ønsket om en røgfri fremtid. Derfor støtter regeringen op om partnerskaber, der arbejder for røgfri skole- og uddannelsesmiljøer,” siger Ellen Trane Nørby.

 

  • 050819Ellen Trane small
  • 050819Ellen Trane 9 small
  • 050819Ellen Trane 4 small
  • 050819Ellen Trane 3 small
  • 050819Ellen Trane 13 small

Abonnér på dette RSS feed

Flere nyheder

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

SOSU SYD bliver partner i Røgfri Fremtid

SOSU Syd styrker nu sin indsats mod rygning og indgår...

25-06-2019

Ny chef for kurser på SOSU Syd

47-årige Tina Hertz Skafte er ny chef for kurser og...

21-06-2019

Underviser søges

Vi søger en underviser, der i samarbejde med kollegaer kan...

14-06-2019

POSTKORT FRA ELEVER: Dorthe og Karen i Malaga

Elever på SOSU Syd har mulighed for at komme i...

14-06-2019

Kursus om sang og musik i plejen af demente

Her er kurset til dig, der gerne vil prøve at...

04-06-2019

Du kan blive SOSU-skolernes frontfigur

Brænder du for at fortælle om dig selv og den...

24-05-2019

Sådan sagde ministeren om SOSU SYD

Hør her, hvad sundhedsministeren sagde efter sit besøg på SOSU...

14-05-2019

Stillingsopslag: Sundhedsfaglig underviser

Vi søger en underviser med sundhedsfaglig uddannelse, gerne med kendskab...

09-05-2019

Stillingsopslag: Ergoterapeut med psykiatrierfaring

Kan du undervise? Vi har brug for dig og dine...

09-05-2019

Sundhedsminister besøger årets røgfri ungdomsuddannelse i Re…

PRESSEMEDDELELSE – Social- og Sundhedsskolen Syd i Aabenraa får onsdag...

08-05-2019

SOSU SYD fejrer 25 års fødselsdag

I dag er det 25 år siden, SOSU Syd flyttede...

07-05-2019

SOSU Syds elever vil udvikle app

SOSU-hjælpere fra SOSU Syd var i tirsdags inviteret med til...

02-05-2019

SOSU Syd er Årets Røgfri Ungdomsuddannelse

SOSU Syd er Årets Røgfri Ungdomsuddannelse Region Syddanmark har for første...

30-04-2019

SOSU Syd søger Chef for Efteruddannelse

Vi søger en chef med ledelseserfaring på strategisk niveau, som...

25-04-2019

Kursus i pædagogik og kommunikation

(Dette kursus er et valgfrit modul i akademiuddannelsen i sundhedspraksis.) Inden...

09-04-2019

Borgmester fejrer SOSU’er: Vi har brug for jer - Pressemedde…

Ved det netop afsluttede DM i SOSU 2019 gik borgmester...

09-04-2019

SOSU SYD søger en køkkenmedarbejder

Er du madfaglig stærk og passioneret? Så er det dig...

08-04-2019

EUV-elever laver sansevæg til borgere med autisme

På Skovbo autismecenter bor der mennesker, som sjældent kommer ud...

04-04-2019

Webdesign byro aabenraa