SOSU Syd først i Danmark med digital assistent-uddannelse

27 elever begynder efter nytår på spritny uddannelse med fokus på velfærdsteknologi. De fire sønderjyske kommuner og SOSU Syd har skabt uddannelsen i fællesskab.

Et halvt år fra ide til køreklar uddannelse. Så hurtigt har de fire sønderjyske kommuner og Social- og Sundhedsskolen Syd i Aabenraa skabt en ny udgave af uddannelsen til social- og sundhedsassistent, DigiTech, med særligt fokus på velfærdsteknologi i pleje- og sundhedssektoren.

Endnu har ingen anden SOSU-skole udbudt en tilsvarende uddannelse. SOSU Syd tager imod det første hold på 27 elever straks efter nytår. Skolens direktør, Lotte Dalegaard Pedersen, siger:

- Meningen med den nye Digi-Tech-uddannelse er, at vi som erhvervsskole skal være gearet til at levere medarbejdere med de helt rigtige kvalifikationer til blandt andet plejecentre og hjemmepleje, siger hun.

Velfærdsteknologiske løsninger buldrer frem, hvor sosu-assistenter og sosu-hjælpere arbejder. Og på sosu-skolen i Aabenraa er den praktiske brug af velfærdsteknologi allerede integreret i undervisningen. Men der mangler noget vigtigt, siger Lotte Dalegaard Pedersen:

- De nyuddannede fra de seneste årgange har et godt hands on-forhold til teknologien, men mange af deres lidt ældre kolleger ude på arbejdspladserne har behov for støtte fra kolleger, så de både lærer at bruge og at forstå den nye teknologi. Derfor kalder vi også de uddannede på Digi-Tech for teknologiambassadører.

Lotte Dalegaard Pedersen fortsætter:

- Det er vigtigt, at pleje- og sundhedsmedarbejdere er særligt uddannede i at gøre de ældre eller syge borgere trygge og fortrolige i forhold til alt det nye. Nøgleordene er digitale og teknologiske kompetencer, kommunikation, kritisk og innovativ tænkning og at kunne handle problemløsende til gavn for borgerne…men de fine ord skal nødvendigvis oversættes til et hverdagssprog, som borgerne kan forstå, og til praksis, som de kan følge med i og være trygge i.

Skolens udviklingschef, Louise Gerber, fortæller, at de første elever på Digi-Tech-uddannelsen har bestået sosu-uddannelsernes Grundforløb 2. Digi-Tech varer 2 år 10 måneder og 3 uger. Til august begynder det første  Digi-Tech-hold med adgang direkte fra folkeskolen.

- Vi har samarbejdet tæt og formaliseret med de sønderjyske kommuner Aabenraa, Haderslev, Tønder og Sønderborg om at tilrettelægge Digi-Tech ud fra de behov og udfordringer, kommunerne har defineret. Det er nemlig sådan, at der ikke eksisterer en overordnet bekendtgørelse om, hvordan vi som skole skal implementere velfærdsteknologien i uddannelserne. Vi skal selv udvikle det hele, og derfor er samarbejdet med kommunerne særligt vigtigt, siger hun og fortsætter:

- De 27 på det nye hold er ansat af kommunerne og kommer allerede i praktikforløbene ud på arbejdspladserne og kan fungerer som ambassadører for velfærdsteknologien over for både kollegerne og borgerne. Det er en omstillingsproces, som har brug for mange kyndige hænder og hoveder…og det er dem, vi begynder at uddanne efter nytår, siger Louise Gerber.

De fire kommuners uddannelseskonsulenter og koordinatorer fungerer som ankerpersoner for kommunernes deltagelse i den nye uddannelse, og Sosu Syd har ansat Line Øgendahl i en nyoprettet stilling som projektleder. Hun kommer fra et job hos en af de virksomheder, der leverer velfærdsteknologiske løsninger til pleje- og sundhedssektoren. Kontakten til industrien er vigtig, fortæller hun, for at holde skolen ajour med udviklingen på markedet, og også for at skolens erfaringer med velfærdsteknologi kan komme virksomhederne til gode.

- Vi har en fælles interesse i at dele den viden, vi indsamler, og branchen er meget åben for at samarbejde med kommunerne og skolen, siger Line Øgendahl.

 

Læs mere om uddannelsen ved at klikke her.

Flere nyheder

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

SOSU-skole og Landbrugsskole går sammen om at rekruttere ele…

Et samarbejde mellem SOSU Syd og Gråsten Landbrugsskole skal aflive...

18-03-2019

SOSU SYD søger en underviser med kendskab til velfærdsteknol…

Er det dig eller en du kender? Brænder du for at...

12-03-2019

SOSU SYD søger ny kursus-sekretær

Social- og Sundhedsskolen Syd søger en struktureret, imødekommende og serviceminded...

11-03-2019

Vind et gavekort til sportstøj

Mangler du nyt sportsudstyr? Her på SOSU Syd vil vi...

01-03-2019

Rygeskurets afløser: SOSU Syd åbner nyt aktivitetsrum

Siden SOSU Syd i juli 2018 indførte røgfri skoletid, har...

05-02-2019

Overvejer du at blive elev på SOSU Syd?

I lørdags åbnede SOSU Syd dørene for alle, der ville...

28-01-2019

Danmarks første Digi-Tech-elever trykker på knappen til frem…

De aktuelle udfordringer på sundhedsområdet giver endnu flere muligheder for...

22-01-2019

PIV - Positiv Psykologi i hverdagen

  Download materiale fra dagen ved at klikke på links herunder. FLOW Menig...

18-01-2019

Sådan så det ud, da Skærbæk Distriktskole vandt skole-skills

SOSU-Syd var med, da elever fra 8. klasser tirsdag den...

11-01-2019

Velkommen til René Hansen

Velkommen til René Hansen, der har indtaget vores kantine som...

11-01-2019

Digi-Tech kan give flere hænder til de ældre

Kender du vores DIGI-tech-uddannelse? Den er for dig, der både...

10-01-2019

SOSU Syd overtager egen kantinedrift

Fra januar 2019 overtager SOSU Syd sin egen kantinedrift med...

08-01-2019

Åbent Hus på SOSU Syd

Kom til åbent hus på SOSU Syd lørdag den 26...

18-12-2018

Kompetenceforløb for ufaglærte

Har du en ufaglært medarbejder, der arbejder med pleje og...

11-12-2018

SOSU Syd først i Danmark med digital assistent-uddannelse

27 elever begynder efter nytår på spritny uddannelse med fokus...

11-12-2018

SOSU SYD dækker op til fællesmiddag

  SOSU SYD dækker op til fællesmiddag for byens ældste Der er...

05-12-2018

Den styrkede pædagogiske læreplan

Arbejder du i en børnehave, en dagpleje eller en vuggestue...

29-11-2018

Følg Lena og Tine live

  Så er det i dag at Lena og Tine skal...

24-10-2018

Webdesign byro aabenraa